Over Kopp/Kov
In Nederland groeien veel kinderen op in een gezin met een of twee ouders met psychische problemen of een verslaving. Ten minste een op de zes kinderen is een zogeheten KOPP/KOV-kind. Vaak heeft dit levenslange gevolgen. Veel kinderen kampen met zorgen, schaamte, schuldgevoelens en een groot verantwoordelijkheidsgevoel. KOPP/KOV lopen bovendien veel meer kans dan andere kinderen om zelf ook psychische problemen of een verslaving te ontwikkelen.
Volwassenen in het leven van een KOPP/KOV-kind kunnen signalen leren herkennen en het kind beter ondersteunen. Denk aan zorgprofessionals, onderwijsprofessionals en beleidsmakers bij gemeenten. Zij kunnen helpen voorkomen dat KOPP/KOV-kinderen zelf een psychische kwetsbaarheid ontwikkelen, maar er ook ‘gewoon’ aan bijdragen dat deze kinderen sterker in het leven staan door hen te zíen en naar hen te luisteren.
Lees de verhalen van Rilana, Bram en Jiri om te ontdekken waar zij tegenaan lopen en wat hen zou helpen. En bekijk de waardevolle tips van Rosalie, Melano, Robin, Amber, Emma, Hannah, Amber, Noaz en Ferdy.
Naasten Centraal ondersteunt familie en naasten van mensen met een psychische kwetsbaarheid. Onze ervaringsdeskundige vrijwilligers bieden lotgenotencontact, doen aan belangenbehartiging en geven voorlichting. We hebben al jarenlang specifiek aandacht voor (volwassen) KOPP/KOV. Als professional ben je bij ons dan ook aan het juiste adres. Ben je op zoek naar relevante informatie, wil je een voorlichting organiseren of wil je dat we meedenken bij een individuele situatie? Mail naar: info@naastencentraal.nl.